9 Ağustos 2016 Salı

15 TEMMUZ SONRASI İDAM İSTEMİ

15 Temmuz darbe girişiminden bu yana,halk meydanlarda 'idam isteriz' diye bağırıyor.Peki nedir bu idam,adı 'demokrasi mitingi-nöbeti' olan bu toplantılarda idam istemek ne derece doğru,demokrasi için ne derece sağlıklıdır?

İdam,ölüm cezasına çarptırılan kişinin cezasının infaz edilmesine denir.Şu anda,58 ülkede halen ölüm cezası kullanılmaktadır. 98 ülke ölüm cezasını hukuken tamamen kaldırmış, 7'si savaş suçları ve istisnai durumlar dışında kaldırmış,35'i ise fiilen ölüm cezasını uygulamadan kaldırmıştır.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2007, 2008 ve 2010'da ölüm cezalarını uygulamama çağrısı yapan kararlar almıştır.Avrupa Birliği'nde, Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nin 2. maddesi gereği ölüm cezası kullanımı yasaktır.Avrupa Birliği'ne ek olarak, Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi de üyelerinin ölüm cezasını kullanmasını yasaklamaktadır. Bu doğrultuda Türkiye'de ölüm cezası 1984'ten beri uygulanmamakta, 2004'ten beri hukuk sisteminde mevcut bulunmamaktadır.
 

Ölüm cezası Evrensel İnsan Hakları'nın 5. maddesini ihlal etmektedir.5. maddeye göre "Hiç kimseye işkence yapılamaz ya da zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muammele uygulanamaz."Ölüm cezası taraftarlarının en büyük argümanı,ölüm korkusu insanı suç işlemekten alıkoyar düşüncesidir.Oysa idamın yürürlükte olduğu ABD'de işlenen suç oranı,idamın yürürlükte olmadığı tüm Avrupa ülkelerindeki orandan daha yüksektir.

Türkiye'de idam cezasını tekrar getirmek.Türkiye'nin yüzünü batıdan doğuya döndürmektir.Bütün donanımlı hukukçular bilir ki Anayasayı değiştirip idam cezasını geri getirsek bile,bu, işlenmiş suçlara uygulanamaz,geriye yürümez.Kalabalıklar günün heyecanı içinde idam isteyebilir,normal zamanlarda da isteyebilir.Fakat galeyana gelmeyip hukuki mantık ve değerlerle birlikte düşünmekte fayda vardır.Müebbet hapis gibi bir seçeneğimiz varken,idam insanlık dışı olacaktır.
                                                                                                                      Irmak ERTEN-Mühf

3 yorum:

  1. Türkiye gibi halkın her an galeyana gelip bir istekte bulunacağı bir ülkede idam bence de gelmemeli. Bu gün haklı gerekçeler var gibi lanse edilerek cadı avına her an dönebilecek durumlarda idam geri dönülmez sonuçlar oluşturacaktır.Ve bunun yarınını da düşünmeli farklı bir grubun yönetime gelip karşı gruplara karşı kullanılmayacağının garantisi yok.
    K.K

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum,geniş çaplı düşünmekte fayda var. I.E

      Sil
  2. Idama sonuna kadar hayır diyorum. Böyle gayri insani yöntemler günümüz dünyasına uymaz. Verdiği canı almak Allah ın hakkıdır.

    YanıtlaSil